Detaily překladu

Nix-Hound


DOTAZ: Co jsou Nix-hounds?

ODPOVĚD M. Kirkbride: Jsou to členovci. Ve skutečnosti je vytvořil Vivec k lovu Dreughů během časem-ztracené válečné výpravy proti Altmeru na moři.

OFICIÁLNÍ INFO: Středně velcí členovci, krapet připomínající lovecké psy. Loví ve smečkách a obyčejně obývají pustiny. Taky se ví, že mohou být lapeni a domestikováni, ať už pro účel boje, hlídání, nebo zábavy. Jsou to masožravci a občanům Morrowindu způsobují nemalé potíže. Není tajností, že maso Nix-Hounds je měkké a sladké.

Michael Kirkbride je bývalý designér Bethesdy a mozkem pro lore (podání) TES 3 Morrowind. Vymyslel spousty tvorů a netvorů, napsal knihy apod. tudíž co fanouškům TESu odpoví je, bez přehánění, svaté :) Oficiální info má ještě dole dodatek formulovaný z jeho odpovědi výšše, znějící:

Lze předpokládat, že poté byli puštěni na svobodu nebo utekli, a začali osídlovat provincii.

Podle Wikipedie mají těmto potvorám nejblíže asi kusadlovci, Nix-Hound má kusadla a protože loví ve smečkách jako pes, navíc to má i v EN názvu, přiřadil jsem mu název KUSADLOVEC PSOVITY. Edit: 9.2.2020 zůstává původní název nix hound. 
Co myslíte vy?


Hortator

DOTAZ: Kdo je Hortator?

OFICIÁLNÍ INFO: Hortátor je postavení přidělené vůdci Velkých rodů (tj. Hlaalu, Redoran, Telvanni), a který je vede v dobách krize. Tato pozice je udělena pouze v době extrémního nebezpečí, a proto je nepravděpodobné, že v Morrowindu bude Hortátor. K tomu, aby bylo možné danou pozici zaujmout, musí být vůdci Rodů nejprve přesvědčeni o jeho potřebě. Jedním z posledních Hortátorů byl Indoril Nerevar, který vedl Dunmery v Bitvě na Rudé hoře (Indoril v CZ).
 
Termín „hortátor“ se možná inspiroval latinským slovem hortātor, hortātōris, což volně přeloženo znamená podněcovatel, povzbuditel, vyzyvatel.

Ponecháno staré známé přeložené slovo Obřadník. Mohl by být prostě jen Hortátor, ale možná i podněcovatel, obroditel, buditel, budík... :)

Co myslíte vy? 



Mournhold

Mournhold, "město světla a magie", také známé jako Město drahokamů, bylo hlavní město Morrowindu a největší a nejstarší město v provincii. Mournhold se nachází v srdci oblasti Deshaan a je okrskovým sídlem rodu Indoril. Bylo to chrámové město Tribunálu a během Třetí éry byla větší městská oblast pojmenována Almalexia po bohyni, jednomu z žijících bohů Tribunálu, přičemž pouze centrální chrámový areál si zachoval název Mournhold.

Pro upřesnění se dějiný název města vyvíjel takto:
Mourning Hold > Mournhold > Almalexia > Mournhold

Tamriel Rebuilt - v Tribunálu vnější město nevidíte

Chrámové město z TribunáluMournhold je chrámové město (vnitřní) v rozšířenějším městě Almalexia (vnější). Město ve městě.

Název města se překládat nebude! Ale i tak jsem dumal, jak by šlo přeložit: Mourning je truchlení, smutnění, Hold je týn, týnec, nejblíže k překladu je zřejmě Hořecký Týn > Hořestýn > Almalexia
popř. Soužetín (soužení, týn)

V knihách Kázání od Viveca je Mourning Hold uveden jako Pevnost Smutku.


Názvy ingrediencí

vytrusnice fialová -> tu bych zaměnil nejraději za pavučince fialového, ale kvůli diakritice ji zřejmě nechám. Pavučinec vypadá hodně podobně na Violet Coprinus, co myslíte?

Pavučinec fialový, Cortinarius violaceus
 

Rozšířený popis božstev


NPC popisují i takové Bohy velmi zjednodušeně a téměř všude úplně stejně,
příklad pro bohyni Maru - kněží, monk, léčitel:

"Mara, Goddess of Love, is the Mother-Goddess, patron of the bountiful earth,
and source of mortal compassion and understanding. She is associated with Nir
of the 'Anuad', the female principle of the cosmos that gave birth to creation."

Já to rozšiřuju na dvě variace a obšírněji:

1. Známá také jako 'Matka @Mara#', 'Matka vlídnosti' a 'Bozská matka', je bohyne
lásky, plodnosti, porozumení a soucitu, @compassion#. Je také uznávána jako
'Bohyne matka' a patrí k Bozské devítce. V Merethické ére byla @Mara# puvodne
uctívána proste jako Bohyne plodnosti, ale sféra Bozskych se pozdeji rozsírila
o úrodnost a lásku. Nir, zensky základ vsehomíra, ktery je oznacován Matkou zrodu,
je obcas spojen s Marou v dusledku její role @patron#ky plodnosti a úrodnosti.

2. Aedra z Bozské devítky je Bohyní lásky, Bohyní-matkou a @patron#kou úrodné pudy
a je hlavním zdrojem porozumení a soucitu smrtelníku, @compassion#. Je spojena s
Nir 'Anuadu' - zenskou podstatou vsehomíra, díky které se zrodil zivot.

Pro Zenithara:

1. @Zenithar# je jedním ze clenu Svaté devítky a Bohem obchodu, @trader#, @patron# práce, komerce, bohatství a komunikace. Jeho knezí poukazují na to, ze cesta míru a prosperity vede skrze zaslouzenou práci a odmenu, ne skrze války, krveprolití a zlodejnu. Casto je symbolizován jako kovárská kovadlina, coz predstavuje práci a materiální vyrobu.

2.  Aedra a patron práce, zemedelství a obchodu. 'Poskytovatel naseho pohodlí' je jedním z Bozskych. Buh obchodu je casto posuzován stejne jako bozstvo Bosmeru, Z'en. V Rísi je vsak Zenithar povazován za kultivovanejsího Boha obchodníku a strední slechty, jakozto bozstvo bohatství, práce, obchodu a komunikace. Má silné vazby na Cyrodiil a High Rock. V Hammerfellu bylo zavedení uctívání Zenithara do znacné míry tolerováno kvuli jeho podobnostem s Bohem zemedelství, Yokudanem.
  

Komentáře

Oblíbené příspěvky